Electriciteit

De netspanning in Canada is 110 volt/60 hz. Let op of je elektrische apparaten kunnen worden omgeschakeld van 220 op 110 volt. Europese stekkers passen niet in Canadese stopcontacten; neem daarom een wereldstekker mee, verkrijgbaar bij de ANWB, diverse buitensportwinkels of in de taxfree winkels op Schiphol.

Bellen van en naar Canada

Om vanuit Nederland naar Canada te bellen kies je 001 gevolgd door het netnummer zonder de eerste 0. Om vanuit Canada naar Nederland te bellen, kies je eerst 011 dan 31 voor Nederland en dan gevolgd door het netnummer zonder de nul. Bellen vanuit een telefooncel is aanzienlijk voordeliger dan vanaf je mobiel. Bellen vanaf je mobiel is echter meestal weer veel voordeliger dan vanaf de telefoon in je hotel!

Alarmnummers

Het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is 911. Als het nummer bezet is of als je je in een afgelegen gebied bevindt draai je een 0 voor de operator die je dan doorverbindt. Bij autopech bel je eerst de politie en daarna de Canadian Automobile Association. Het nationale wegenwachtnummer is 1-800-CAA-HELP.

Het alarmnummer in Canada is 911. Noodoproepen vanuit een telefooncel zijn gratis. Als je niet weet welk nummer je moet draaien kun je ook een 0 intoetsen, een telefonist helpt je dan verder. 

Sales Tax

In Ontario wordt 13% belasting (HST) geheven bovenop het te betalen bedrag.  Het prijskaartje in de winkel en de prijzen van menus’s in restaurant zijn dus altijd exclusief belasting, met uitzondering van supermarkten. Bezoekers uit het buitenland kunnen in sommige provincies en onder bepaalde voorwaarden de sales tax gerestitueerd krijgen. Declaratieformulieren zijn verkrijgbaar op luchthavens, in winkels en hotels en bij Canadese ambassades.

Geldzaken

In Canada wordt betaald met de Canadese Dollar (CAD). De waarde is onderhevig aan koersschommelingen. De Canadese dollar is ongeveer € 0,70 waard. Voor de juiste dagkoers kun je de website http://www.travelex.com raadplegen. Geld kun je wisselen bij banken, in de grote hotels, op luchthavens en in treinstations. Je kunt met je pinpas terecht bij geldautomaten (ATM’s) in heel Canada. Travellers’ cheques in Canadese dollars worden in de meeste warenhuizen, hotels, winkels, tankstations en restaurants geaccepteerd. Het is een veilig betaalmiddel omdat ze bij verlies of diefstal snel kunnen worden vervangen. Met een creditcard van VISA, MasterCard, Diners Club of American Express kun je vrijwel overal terecht. Voor het huren van een auto, camper of motor heb je een creditcard nodig. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

In Canada is het gebruikelijk om fooien te geven. De lonen zijn betrekkelijk laag en personeel is vaak op fooien aangewezen. In restaurants en bars is de rekening meestal exclusief bedieningsgeld. Een fooi van 15% bovenop het eindbedrag is gebruikelijk. Bij sommige restaurants vermelden ze een “Service Charge” op de rekening, dit betekent dat de fooi al in de prijs is inbegrepen

Water

Het drinken van kraanwater is veilig in Ontario, al kan het soms wel wat cloorachtig smaken.

Tijdverschil

Canada heeft zes verschillende tijdzones. In Ontario is het tijdverschil met Nederland -6 uur. 

Goede websites over Canada

https://www.tour-guide-canada.com

https://reisgidscanada.nl