Vanwege de reusachtige omvang zijn er grote klimaatsverschillen tussen de diverse regio’s. Het zuidelijkste punt van Ontario – Point Pelee – ligt op dezelfde breedtegraad als het noorden van de Amerikaanse staat Californië. Bij de grote meren zijn de winters zachter en de zomers koeler dan in het binnenland.

Zomer

In juni is de zomer echt begonnen en tot halverwege september schommelen de temperaturen tussen de 22 en de 30 graden. Soms loopt het kwik op tot boven de 30 graden. Er kunnen heftige onweersbuien voorkomen, met soms zelfs tornado’s.

Herfst

In de herfst zijn de bossen met alle gele, rode en oranje kleuren op hun mooist. Deze herfstkleuren ontstaan doordat de eerste nachtvorst de bomen het sein geeft de voedseltoevoer naar hun bladeren te stoppen. De temperaturen lopen daarna op tot rond de 20 graden overdag en blijven s’nachts boven het vriespunt. Dit noemen de Canadezen ook wel de Indian Summer. Wil je deze spectaculaire herfstkleuren komen bekijken dan is oktober de beste reistijd. Oktober is ook de maand waarin de feesten Thanksgiving en Halloween worden gevierd.

Winter

In de winter is het gedurende een aantal maanden altijd wit. Temperaturen van -20 zijn dan geen uitzondering. De hoeveelheid sneeuw kan soms extreem zijn; in 2011 is er op sommige plaatsen in het zuidwesten van Ontario anderhalve meter sneeuw op één dag gevallen. Gelukkig is het land goed voorbereid op sneeuwval en zijn de wegen meestal schoon en goed te berijden.  

Lente

In de lente staat alles in bloei en krijgen de bomen een prachtige felgroene gloed. Omdat de zon veel hoger staat dan in Nederland is de temperatuur in het voor- en najaar al gauw comfortabel.

De lente is ook het seizoen van het vloeibare goud; de typisch Canadese Maple Syrup. Dit is stroop gemaakt van de Canadese esdoorns. In het vroege voorjaar komt er een sapstroom op gang in de minstens 40 jaar oude suikeresdoorns. Dit sap wordt in emmers opgevangen en vervolgens ingekookt.