Wat eten de Canadezen

In Ontario eten veel mensen buiten de deur. Dat begint al bij het ontbijt; in elk plaatsje is wel een drive – thru restaurant waar je een beker koffie en een donut of muffin haalt. In het weekend bestaat het ontbijt uit gebakken eieren met spek, aardappeltjes, worstjes en/of pannekoeken. De meest bekende koffie keten is Tim Hortons, daarvan zijn er maar liefst 3000 in Canada!
De trend om gezond te eten slaat nog niet echt aan bij de Canadezen. In Ontario en ook in de rest van Canada zijn de hamburgers, hotdogs en taco’s even gangbaar als in de Verenigde Staten. Koken ze zelf dan is dat vaak aardappelpuree, gemengde diepvriesgroenten en veel vlees. Cheesecake is het favoriete dessert van de Canadezen. Probeer ook eens poutine, dat zijn frietjes overgoten met jus en geraspte kaas.

Uit eten

Ontario kent veel goede restaurants waar je uitstekend kunt eten. Wij raden aan om vooral de verse zalm en de heerlijk malse biefstuk eens te proefen. Vanwege het multiculturele karakter van het land kun je, met name in grotere plaatsen, diverse etnische keukens uitproberen.
Kijk ook eens op de website www.ontariossouthwestculinary.com om een indruk te krijgen van wat Ontario op culinair gebied te bieden heeft.

Wijn

De meeste mensen denken bij wijn niet meteen aan Canada. Toch is Canada een goed wijnland. De wijngebieden in Ontario en Britisch Columbia liggen net zo zuidelijk als het midden van Italie en beiden profiteren van een bijzonder microklimaat. Ontario bezit meer dan 7000 hectare wijngaarden en is daarmee de grootste wijnproducent van Canada. De provincie heeft vier belangrijke wijnproducerende gebieden: Prince Edward County, de streek langs het Niagara-schiereiland, de noordkust van Lake Erie en Pelee Island. Door het gunstige klimaat in Zuidwest Ontario met de milde winters en hete zomers kunnen er druiven worden geteeld waarmee wijnen van wereldklasse worden geproduceerd. De meeste wijn wordt door de Canadezen zelf gedronken en is dus moeilijk te krijgen in Europa.

Fruit

Door dit gunstige klimaat en de juiste type grond wordt er in Zuidwest Ontario ook topkwaliteit fruit geproduceerd, zoals aardbeien, frambozen, bessen, appels, peren en kersen. De productie van fruitwijnen is steeds meer in opkomst.

Bier

Canada is een bierland. Canadezen drinken graag bier en je kunt er bieren kopen van overal ter wereld. De bekendste biermerken zijn Labatt Blue en Molson Canadian. Ontario hanteert een minimum leeftijd van 19 jaar voor het kopen van alcohol. In de supermarkt is geen alcohol te koop; voor wijn en sterke drank ga je naar de Liquor Store (LCBO) en voor bier ga je naar de Beer Store, beide zijn overheidsbedrijven. Alcohol is vergeleken met Nederland wel erg duur; voor een kratje bier van 36 flesjes betaal je ongeveer veertig dollar.

Door de grote afstanden gaan de meesten met de auto naar feestjes of uitgaansgelegenheden. Helaas is er vaak sprake van alcohol achter het stuur, ook al hanteert de overheid strenge regels op dit vlak. Ga je met een aantal mensen op stap dan worden de frisdranken voor de bestuurder in de meeste gevallen gratis verstrekt. Pas op met het vervoer van alcohol in de auto, dat mag alleen in de kofferbak!