Bestemming:    Algonquin Provincial Park

Reisduur:          3 dagen / 2 nachten

Beste reistijd:  Mei – Oktober

Reissom:           € 165 p.p.

Een van de hoogtepunten van je reis door Ontario. Ontdek het echte Canada in het Algonquin Provincial Park, een soort natuurhistorisch museum in de openlucht. IJsduikers dobberen nog steeds in net zulke grote aantallen op het wateroppervlak van de ruim 2500 meren in het park als tienduizend jaar geleden, na de laatste ijstijd. Zodra je in je kano stapt wordt het stil om je heen. Vaar naar een afgelegen plek om te genieten van de zonsondergang bij een zelfgemaakt kampvuur. Luister bij zonsopkomst naar de geluiden in het bos en neem een duik in het heldere maar koude water. Kijk ook goed om je heen want je kunt elanden, herten, bevers en wolven zien!

Het Algonquin Provincial Park ligt ongeveer 325 kilometer ten noorden van Toronto en is qua grootte vergelijkbaar met de totale oppervlakte van de provincies Noord en Zuid Holland! Het park vormt de overgang van de noordelijke naaldbossen en het zuidelijke woud met esdoornen, beuken en berken. Het is een gigantische bron van wildernis en ongerepte natuur. Door het enorme park loopt praktisch één weg; highway 60.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een paar uurtjes te gaan kanoën of wandelen in het park. Maar wij van Jettours vinden dat je het park pas echt ‘beleeft’ door er minstens één nacht te gaan kamperen. Zo ervaar je de uitgestrektheid van het park pas echt en krijg je een goede indruk van alle planten en dieren die er voorkomen.

Dag 1: aankomst vlakbij het park

Vandaag reis je noortwaarts richting het park. Je maakt een tussenstop in Orillia, waar je kunt lunchen in een van de vele restaurantjes in het centrum of langs de haven kunt slenteren. Een bezoek aan het Muskoka Wildlife Center in Severn Brigde is ook zeker de moeite waard. Je krijgt hier veel informatie over dieren die van oorsprong in Noord-Amerika voorkomen. Tijdens de dagelijkse ‘Meet the creature’ sessies kun je een stekelvarken aanraken of huilen met de wolven. Je overnacht in Huntsville, op slechts een half uurtje rijden van het natuurpark.

Dag 2: verblijf in Algonquin Provincial Park

Na het ontbijt is het tijd om het park te gaan verkennen. Na ongeveer 15 km vanaf de westelijke ingang kun je een mooie wandeling maken over de Mizzy Lake Trail (7.7 km, + 2 uur). Je wandelt langs negen kleine meertjes en er is veel kans op het zien van wild. Een andere aanrader (na 40 km) is de Lookout Trail (1.9 km, + 35 min). Op het hoogste punt van de wandeling heb je een geweldig uitzicht over het park. Bezoek op 43 kilometer ook het interessante Algonquin bezoekerscentrum, waar je veel informatie over het park kunt krijgen. Een stukje verder ligt de afslag naar het Opeongo meer, waar het kanoavontuur gaat beginnen! Na ontvangst van je kano en alle kampeer benodigdheden stap je in je kano en peddel je de stilte tegemoet. Je kunt zelf bepalen waar je de tent opzet voor de nacht. Dit is echt kamperen in de wildernis; er zijn geen wandelpaden, geen toiletten & douches en er is geen bereik op je mobiele telefoon.

Wildlife

Het eland en de zwarte beer zijn de grootste dieren van het park. De elanden zijn gigantisch; met een lengte van twee meter en een gewicht van wel 600 kilo! Het Algonquin Park is een van de beste plekken ter wereld om deze bijzondere beesten te zien.

In het park leven ongeveer 2.000 zwarte beren, dat is één beer per 3 km2. Ze zijn iets kleiner dan gemiddeld; met 68 kilo (voor een vrouwtje) lijkt het meer op een grote hond dan op een beer. Je moet erg veel geluk hebben om er eentje te zien. Ze mijden van nature contact met mensen, tenzij ze mensen gaan associëren met eten. Ruim dus altijd je voedselresten op en bewaar het voedsel s’nachts buiten je tent, indien mogelijk op een hoogte waar beren niet bij kunnen. De grootste kans om ze te zien is bij zonopgang en zonsondergang in de maand augustus, wanneer ze zich voeden met allerlei soorten bessen.

Dag 3: vertrek

Waarschijnlijk ben je s’ochtends al vroeg wakker door alle onbekende geluiden uit het bos. Met een beetje geluk zie je in alle vroegte wel een eland door het water struinen! Na een zelfgemaakt ontbijtje pak je je spullen weer in en peddel je in je eigen tempo weer terug naar het kanoverhuurbedrijf. Afhankelijk van je volgende bestemming kun je eventueel nog een wandeling maken. Rijd je door naar het oosten, richting Ottawa, bezoek dan op 54 km het Algonquin Logging Museum en maak kennis met het harde leven dat de houthakkers in de 19e eeuw in deze streek leidden. Aan de hand van knap gereconstrueerde gebouwen, gereedschappen en werkmethoden krijg je een goed zicht op welke manier deze mannen in deze onherbergzame streek probeerden te overleven. Hout werd vooral ‘s winters gekapt omdat het hout dan beter te kappen was, maar vooral ook omdat het makkelijker te verslepen was over de sneeuw.

Hiermee komt een einde aan je driedaagse trip naar de laatste wildernis van Zuid-Ontario. Deze trip is uitstekend te combineren met een trip naar de Canadese hoofdstad Ottawa.

Tip: eind september/begin oktober zijn de herfstkleuren op z’n mooist. In juni kun je veel last hebben van (stekende) vliegen.

Is kamperen toch echt niets voor jou maar wil je wel graag dit prachtige park leren kennen, dan heeft Jettours een leuk alternatief, inclusief een kano-dagtocht. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kaart Reisbestemming
Reissom inclusief: 1 overnachting in een tweepersoonskamer, kanohuur voor twee dagen, alle kampeerbenodigdheden, brochure ‘Canoe routes of Algonquin Provincial Park’
Reissom exclusief: Maaltijden, autohuur, entree Muskoka Wildlife Center, entree voor het park $16 per auto per dag, vergunning wildkamperen $ 11.75 per persoon per nacht

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *