Bestemming:    St. Jacobs

Reisduur:          2 dagen / 1 nacht

Beste reistijd:  Hele jaar door

Reissom:           € 65,- p.p.

St. Jacobs is het centrum van de Mennonieten in Canada. In deze omgeving wonen nog veel Mennonite boeren, die het geloof, de gewoonten en de levenstijl van hun voorvaderen uit de 19e eeuw hebben behouden. Rijd met paard en wagen naar een echte Mennonite boederij en ontdek hoe het geloof het dagelijks leven van deze bevolkingsgroep beinvloed. In St. Jacobs vind je ook de grootste boerenmarkt van Canada. Je koopt er groente, fruit, vlees, kaas en overheerlijke lokale delicatessen, allemaal vers van de boerderij! Indrukwekkend is ook de veeveiling, waar koeien en kalfjes in een razendsnel tempo van eigenaar verwisselen.

De Mennonieten komen van oudsher uit Europa. Ze zijn vernoemd naar hun Nederlandse leider Menno Simons, die zich niet langer kon vinden in het Rooms Katholieke geloof. Omdat ze vanwege hun afwijkende geloof in Europa werden bedreigd en zelfs vermoord, weken ze uit naar andere delen van de wereld. Er zijn ongeveer 130.000 Mennonieten in Canada en het land heeft daarmee de op 4 na grootste populatie in de wereld.

Mennonieten zijn pacifisten en houden vast aan normen en waarden van decennia terug. Ze willen onafhankelijk zijn van de staat en maken daarom geen gebruik van het pensioenrecht of  de collectieve ziektekostenverzekering. Ze rijden geen auto en dragen sobere kleding. Voor de kinderen is de wereld niet veel groter dan de boerderij, de school en de kerk. Met veertien jaar stoppen ze met school om te gaan werken op de boerderij.

De Amish zijn nauw verwant aan de Mennonieten. De meesten wonen in de verenigde Staten, de populatie in Ontario is ongeveer 4.000. De Amish hanteren de regels van het geloof nog iets strenger dan de Mennonieten. Ze willen niets te maken hebben met de moderne wereld en hebben bijvoorbeeld geen electriciteit. Het fysieke verschil tussen de twee is goed te zien aan de baard van de man; een Mennoniet laat nooit zijn baard staan, terwijl een Amish man zijn baard laat staan vanaf de dag dat hij in het huwelijk treedt.

Dag 1: aankomst St. Jacobs

Rond het middaguur kom je aan in je hotel. St. Jacobs heeft ongeveer 1.400 inwoners en is vooral bekend om de boerenmarkt, die je morgen gaat bezoeken. Vandaag heb je ruim de tijd om het dorpje te verkennen. In de hoofdstraat vind je leuke winkeltjes met kunst, antiek, keukengerei en cadeau-artikelen.  In de St. Jacobs outlet, die vlakbij de boerenmarkt ligt, kun je voordelig geprijsde merkartikelen kopen. De outletmall is doordeweeks open tot 21.00 uur.

S’avonds kun je heerlijk eten in St. Jacobs zelf, bijvoorbeeld bij Stone Crock (buffet) of bij Benjamins restaurant.

Dag 2: de boerenmarkt en de wereld van de Mennonieten  

Na het ontbijt bezoek je de boerenmarkt, die op donderdag en zaterdag open is van 7.00 tot 15.30 en in de zomer op dinsdag van 8.00 tot 15.00. De markt heeft in het hoogseizoen meer dan 600 stands, zowel binnen als buiten. De lokale boeren, de Mennonieten en de Amish verkopen hier o.a. groente, fruit, vlees, kaas, kleding en handgemaakte meubels.

Elke donderdag is er ook de veeveiling. Kijk hoe het vee wordt klaargemaakt voor de veiling en neem plaats in de veiling- ring, waar je de lokale boeren en Mennonieten subtiel een bod kunt zien uitbrengen. Het is ongelooflijk hoe snel de veilingmeester de prijzen opratelt, probeer dat maar eens na te doen!

Tussen 10.00 en 15.00 kun je je aanmelden voor de Mennonite Farm Tour. Elk uur vertrekt er vanaf het parkeerterrein bij ‘The Log Cabin’, een door twee paarden getrokken wagen, waarin je naar een echte Mennonieten boerderij wordt vervoerd. Op de heen- en terugweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis, het geloof en de levenswijze van de Mennonieten. Op de boerderij krijg je een goede indruk van het dagelijkse leven van deze mensen, zonder tv, internet en auto. De wagen rijdt ook door het Maple bos, waar je kunt zien hoe maple siroop wordt gemaakt. De tour duurt één uur en 15 minuten.

Wil je meer weten over de Mennonieten, bezoek dan het informatiecentrum “The Mennonite Story” in St. Jacobs. Je kunt er een korte film zien en er is een informatieve tentoonstelling.

Hiermee eindigt je tweedaagse trip in St. Jacobs.

Kaart Reisbestemming
Reissom inclusief: 1 overnachting in een tweepersoonskamer, 1 maal ontbijt, Mennonite Farm Tour
Reissom exclusief: Maaltijden, autohuur

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *