Dag 1: Aankomst Toronto 

Na aankomst in Toronto reist u op eigen gelegenheid naar het centrum van de stad. Toronto is de hoofdstad van de provincie Ontario en de grootste stad van het op een na grootste land ter wereld. Groot-Toronto telt ongeveer 5,3 miljoen inwoners. Er zijn veel trendy restaurants, clubs, bars en overdekte winkelcentra.

Dag 2: Toronto 

Vandaag heeft u de hele dag de tijd om de stad op eigen tempo te verkennen. Wij raden aan om te beginnen met de CN Tower, om lange rijen later op de dag te vermijden. De CN Tower is met 553 meter de hoogste vrijstaande toren ter wereld op het land en is hèt kenmerk van Toronto. Een lift brengt je in slechts enkele minuten naar boven. Wat een uitzicht! Op 447 meter hoogte kun je op een glasplaat staan, waardoor je recht naar beneden kunt kijken. En dat durft lang niet iedereen! Wat mag u verder niet missen tijdens een bezoek aan Toronto?

 • Lawrence Market: de bekendste markt van Toronto
 • Eaton Centre en Yorkdale: twee grote overdekte winkelcentra met totaal bijna 500 winkels en restaurants
 • Hockey Hall of Fame: leer alles over Canada’s nationale sport ijshockey
 • Kensington Market / Chinatown: een markt waar verschillende culturen elkaar ontmoeten. De markt grenst aan Chinatown, een van de zes Chinese wijken in Toronto
 • Queens Park: een rustpunt in het hart van de stad
 • Harbourfront Centre: kijk uit over het meer en zie zeilboten en cruiseschepen rond de Toronto Islands dobberen
 • een boottocht rondom Toronto Islands. Vanaf de boot heeft u een prachtig uitzicht op de skyline van

Dag 3: Dagtour Niagara watervallen 

Meer dan 12 miljoen mensen komen jaarlijks de Niagara watervallen bewonderen en natuurlijk mogen ze niet ontbreken in uw reis door Ontario. De watervallen transporteren via de rivier de Niagara zo’n 14 miljoen liter water per minuut van het Lake Erie naar het Lake Ontario. Al van verre hoor je hoe de watermassa zich meer dan 60 meter diep in de rivier stort.

U reist vandaag met een georganiseerde busreis (inbegrepen). Naast het bezichtigen van de watervallen staat er vandaag het volgende op het programma:

 • De bekende ‘Maid of the Mist’ boot tour
 • Een bezoek aan het historische plaatsje Niagara on the Lake
 • Een bezoek aan een wijnhuis, inclusief een kleine proeverij
 • Korte stops bij: het Queenston Hights Brock Monument, de Niagara Parks Floral Clock, de Hydro power stations en de Niagara Gorge

Dag 4: Toronto – St. Jacobs – Woodham  (122 km, 1 uur 19 min.) 

Vandaag reist u per huurauto naar St. Jacobs, een plaatsje iets ten noorden van Kitchener. Kitchener is aan het begin van de 19e eeuw gesticht door Duitse Mennonieten afkomstig uit Pennsylvania en het werd ook wel ‘Berlin’ ‘genoemd. St. Jacobs is het centrum van de Mennonieten in Canada. In deze omgeving wonen nog veel Mennonite boeren, die het geloof, de gewoonten en de levenstijl van hun voorvaderen uit de 19e eeuw hebben behouden.

Bij aankomst bezoekt u eerst de boerenmarkt, die op donderdag en zaterdag open is van 7.00 tot 15.30 en in de zomer op dinsdag van 8.00 tot 15.00. De markt heeft in het hoogseizoen meer dan 600 stands, zowel binnen als buiten. De lokale boeren, de Mennonieten en de Amish verkopen hier o.a. groente, fruit, vlees, kaas, kleding en handgemaakte meubels.

Elke donderdag is er ook de veeveiling. Kijk hoe het vee wordt klaargemaakt voor de veiling en neem plaats in de veiling- ring, waar je de lokale boeren en Mennonieten subtiel een bod kunt zien uitbrengen. Het is ongelooflijk hoe snel de veilingmeester de prijzen opratelt, probeer dat maar eens na te doen!

Tussen 10.00 en 15.00 kun u zich aanmelden voor de Mennonite Farm Tour. Elk uur vertrekt er vanaf het parkeerterrein bij ‘The Log Cabin’, een door twee paarden getrokken wagen, waarin u naar een echte Mennonieten boerderij wordt vervoerd. Op de heen- en terugweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis, het geloof en de levenswijze van de Mennonieten. Op de boerderij krijgt u een goede indruk van het dagelijkse leven van deze mensen, zonder tv, internet en auto. De wagen rijdt ook door het Maple bos, waar u kunt zien hoe maple siroop wordt gemaakt. De tour duurt één uur en 15 minuten.

Wilt u meer weten over de Mennonieten, bezoek dan het informatiecentrum “The Mennonite Story” in het centrum van St. Jacobs. Er is een korte film te zien en er is een informatieve tentoonstelling.

Heeft u nog tijd over dan kunt u gaan winkelen in de outlet mall van St. Jacobs, deze is dagelijks geopend tot 9 uur s’ avonds.

Dag 5: Excursie dag veebedrijven 

Het belooft vandaag een leerzame dag te worden. We beginnen de dag met een bezoek aan Bloemen Dairy Farms, een melkveebedrijf gerund door Nederlanders. Zij melken twee maal per dag zo’n 450 koeien. Een paar honderd meter verder brengen we een bezoek aan S&W Poultry Farms, een biologische kippenboerderij met 20.000 kippen. S’avonds bent u uitgenodigd voor een drie-gangendiner bij de eigenaren van het melkveebedrijf.

Dag 6: Excursie dag veebedrijven 

We brengen een bezoek aan een ander melkveebedrijf, tevens gerund door Nederlanders. Bemerk de verschillen in visie en bedrijfsvoering.

Dag 7: Woodham – Lion’s Head  (215 km, 3 uur) 

In de ochtend rijdt u in noordelijke richting naar het kleine plaatsje Lion’s Head op het Bruce Peninsula. Dit is een langgerekt schiereiland (80 km) die Lake Huron scheidt van Georgian Bay.

Bruce Peninsula is het eindpunt van de 800 km lange Bruce Trail, die begint bij de Niagara watervallen. U kunt vanmiddag een paar mooie wandelingen maken over deze Bruce Trail. Het pad voert u door een afwisselend landschap van kleine dorpjes, bossen, meren en riviertjes, over stranden en kliffen. In de waterpartijen kunt u bevers, elanden, schilpadden en vele soorten watervogels zien, terwijl de bossen het leefgebied zijn van onder andere zwarte beren.

Dag 8: Vrije dag Bruce Peninsula 

U kunt een bezoek brengen aan het Fathom Five National Marine Park, Canada’s belangrijkste nationale onderwaterpark. De 19 eilandjes en 21 scheepswrakken oefenen een grote aantrekkingskracht uit en u kunt op het water een excursie maken over het kristalheldere water met een boot met glazen bodem. Deze vertrekken vanuit Little Tub Harbour in Tobermory. Het Bruce Peninsula National Park is een volgend hoogtepunt. Ruige kusten met rotspartijen bezaaid met bloemen, orchideeën en varens kleuren de natuur en ook enkele oeroude bomen maken deel uit van de beschermde vegetatie. Cyprus Lake is het hart van dit nationale park, tevens ook vertrekpunt van prachtige wandelingen hoog boven de Georgian Bay.

Dag 9: Lion’s Head – Huntsville (293 km, 3 uur 53 min.)  

Een lange reisdag brengt u vandaag naar Huntsville, vlakbij de westelijke toegangspoort van het Algonquin Provincial Park. Onderweg kunt u eventueel een stop maken in het toeristische Collingwood of u kunt even ontspannen op het strand van Wasaga Beach.

Reist u via Midland (40 min reistijd extra), dan kunt u nog een bezoek brengen aan het openluchtmuseum Sainte-Marie among the Hurons, in dit dorpje vestigden zich Ontario’s eerste Europeanen. Een bezoek aan het Muskoka Wildlife Center in Severn Brigde (op de route) is ook zeker de moeite waard. U krijgt hier veel informatie over dieren die van oorsprong in Noord-Amerika voorkomen. Tijdens de dagelijkse ‘Meet the creature’ sessies kunt u een stekelvarken aanraken of huilen met de wolven.

Dag 10: Algonquin Park  (42 km, 33 min.)  

Ontdek het echte Canada in het Algonquin Provincial Park, een soort natuurhistorisch museum in de openlucht. Het 7.600 km² grote Park ligt ongeveer 325 kilometer ten noorden van Toronto en is qua grootte vergelijkbaar met de totale oppervlakte van de provincies Noord en Zuid Holland! Het park vormt de overgang van de noordelijke naaldbossen en het zuidelijke woud met esdoornen, beuken en berken. Het is een gigantische bron van wildernis en ongerepte natuur. Door het enorme park loopt praktisch één weg; highway 60. Vanaf deze weg zijn een aantal mooie wandelingen uitgezet. Het heuvelachtige gebied is een paradijs dat vooral goed per kano kan worden ontdekt. U kunt dit op eigen gelegenheid doen door bijvoorbeeld een kano te huren bij Lake Opeongo. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Visitor Centre niet ver van de oostelijke ingang.

Dag 11: Algonquin Park – Bancroft  (130 km, 1 uur 30 min.) 

Een dag is niet genoeg om dit immens grote park te ontdekken. Vandaag kunt u nog een mooie wandeling maken voor u het park verlaat.

Dag 12: Bancroft – Kingston/Gananoque  (213 km, 2 uur 16 min.)

In de ochtend rijdt u in zuidelijke richting naar het plaatsje Gananoque, toegangspoort tot de Thousand Islands. Om precies te zijn, zijn het er 1700, van dichtbeboste eilandjes tot kleine rotsen bebouwd met zomerhuisjes en aanlegstijgers. In de middag maakt u een 2,5 uur durende boottocht (inbegrepen), een heerlijke manier om de fantastische omgeving van de “1000 Islands” te ontdekken. Gedurende de boottocht krijgt u uitleg over de natuur- en cultuurhistorie van deze regio, op de grens van Canada en Amerika.

Als u nog tijd over heeft kunt u nog naar de 1000 Islands Tower, waar u een prachtig uitzicht heeft over het gebied.

Dag 13: Kingston 

Vandaag kunt u de dag zelf invullen. U zou een bezoek kunnen brengen aan Fort Henry, een indrukwekkende vesting uit de 19e eeuw aan de monding van de Cataraqui River in Lake Ontario.

Dag 14: Kingston – Hastings  (168 km, 1 uur 48 min.) 

Vandaag verlaat u Kingston en rijdt u via Brighton (het vruchtbare fruitteeltgebied van Ontario) naar Hastings. Wanneer u in de richting van Peterborough rijdt, komt u voorbij een landschap van weiden tot aan de Kawartha meren. Hier kan u uitrusten en genieten van de ontspannen sfeer van deze aan het water gelegen vakantiestreek. Rice Lake is een lang en smal meer, met meer dan 20 eilanden. De naam komt van de wilde rijstbedden die er aan het einde van de 19de eeuw te vinden waren. Rond het meer ligt een landschap van glooiende heuvels, met vele historische stadjes en dorpjes.

Dag 15: Hastings – Toronto (158 km, 2 uur 15 min.) 

Vandaag rijdt u in alle rust terug naar Toronto. Vandaag levert u ook de huurauto weer in.

Dag 16: Toronto

Uw laatste dag in Canada; vandaag vliegt u terug naar uw thuisland.